Hitaasti, mutta varmasti + Elonkorjuutori 6.9.
Sitä saattavat ainakin muutamat lukijat ja seuraajat ihmetellä miksi hommelit etenevät täällä Kekcusmalla kohtalaisen hitaalla tahdilla; tai näin ainakin arvelen, että ulkopuolisen silmin asiat saattavat näyttää edistyvän verkkaiseen tahtiin. Kenties jopa liiankin verkkaiseen tahtiin ja ehkä ajatellaan myös, että sieillä sitä vain lorvitaan työttömyyskorvauksia nostellen. Noh, korvauksia nostan kyllä, mutta en lorvi!
Hitaaseen etenemiseen on kuitenkin muutamia syitä:
Tuotteet ovat osin vielä kehitysvaiheessa. Tuotekehitys ja resurssitehokkaiden valmistustapojen kehittäminen sekä oikeiden materiaalivalintojen löytäminen ottavat oman aikansa.
Uuden tai vanhan tuotteen parantaminen ja valmistustavan kehittäminen vaativat usein jopa pientä takapakkia, jotta voi taas harpata pari askelta eteenpäin.
Byrokratia
Viranomaiset tarkastelevat yritystoiminnan laatua (onko toiminta sivutoimista vai ei) siihen käytetyn ajan perusteella eikä esim. yritystoiminnasta saatujen tulojen perusteella. Ja jos käytän “yrityksen” kehittämiseen liikaa aikaa, niin minua ei työvoimapoliittisesti katsota tai tulkita enää sivutoimiseksi yrittäjiksi vaan täysipäiväiseksi yrittäjäksi (toki vielä ilman yritystä), jolloin työttömyyskorvaukset saattavat katketa, ja ellei yritystoiminnasta synny siinä vaiheessa riittävää tuloa, niin mitäs sitten tehdään.
Vähävaraiselle ja työttömälle yrityksen käynnistämiseen ei juuri saa hyödyttäviä tukia (pl. starttiraha, mikä on ihan ok-tuki). Jotta saisi esim. investointitukia, niin pitäisi perustaa firma ja lisäksi firman kassassa tulisi vielä olla pätäkkää sen verran, että investoinnit olisivat mahdollisia. Yleensä tätä tukea on mahdollista saada 50% investoinnin kustannuksista, mutta kun pääomaa ei ole, niin eipä se auta yritystäkään perustaa, koska investointeihin ja laitehankintoihin tukea ei myönnetä ellei ole laittaa myös omaa rahaa peliin. Ja vähävaraisella, käytännössä kädestä suuhun elävällä ylimääräistä ei juurikaan ole sivuun laittaa, sillä pienimuotoisestakin toiminnasta syntyy aina kuluja.
Terveys & Riskit
Tietysti täysin perusterveelläkin ihmisellä yrittämiseen sisältyy aina jonkinlaisia riskejä, mutta ne ovat lähtökohtaisesti erilaisia kuin eri sairauksien kanssa elävillä.
Selkärankareumaisella, ainakin minulla, työkyky vaihtelee, ja se on monesta asiasta kertyvä summa. Kuten esim. toimiiko lääkitys, onko sairaus passiivisessa vai aktiivisessa vaiheessa ja mitä työ pitää sisällään.
Fyysisen ja kevyen työn yhdistelmä sopii minulle, sillä fyysinen työ kasvattaa lihaksia, ja kroppaa on täten helpompi liikutella. Lihaskunnon kasvaessa myös kivut yleensä vähenevät, kunhan muistaa olla rasittamatta itseään liikaa, sillä se on pahasta ja kroppa saattaa mennä jumiin.
Sairauden hoitaminen vie lisäksi oman aikansa vuoden kierrosta - Muutamia päiviä vuodessa, jos kaikki menee ok. Mutta näin ei välttämättä ole, kun siirtyy työttömyyskorvaukselta yrittäjäksi, niin silloin työn tahti muuttuu aika lailla eikä lepopäiviä voi välttämättä ottaa lainkaan, vaikka niitä tarvitsisi. Ja jos joutuu kipeänä työskentelemään, niin se saattaa vain pahentaa tilannetta entisestään. Silloin ollaan aikamoisessa noidankehässä, kun kroppa ja mieli tarvitsivat lepoa, mutta toisaalta pitäisi taas painaa ankarasti duunia, sillä omalla panoksella se elanto on yrittäjänä ansaittava.
Riskejä on siis olemassa, mutta kerranhan sitä vain eletään, ja onhan se mahdollista, että kroppa kestää. Ja jos kroppa kestää, niin sitten kestää myös kuuppa. Selkärankareumahan ei vaikuta ihmiskehoon vain fyysisesti, vaan se vaikuttaa myös mieleen ja yleiseen vireystilaan ja jaksamiseen, sillä jos olet kipeä ja paikkoja jomottaa/kolottaa, niin koitappa olla siinä iloinen ja positiivinen (yrittäjä).
Itse Mr. Kekcusma lääketiputuksessa Forssan sairaalassa elokuun alkupuolella. Vielä muutama vuosi sitten “nesteytyksen” väliksi riitti 8 vkoa, mutta viimeiset pari vuotta on tiputuksessa täytynyt käydä 6 vkon välein. Tämä kertoo joko siitä, että reumasairaus on aktiivisempi kuin aiemmin tai, että lääkkeen teho on laskenut. Pääasiassa voin kuitenkin hyvin, sillä muutoin en tällaiseen revohkaan olisi tarttunut pitkällä tikullakaan. Hyvinvointia ja työkykyä ylläpitävät lääkehoidon lisäksi varsin tehokkaasti mm. omalle kropalle sopiva fyysinen rasitus, kuten esim. lenkkeilyn tai moottorisahaus ja puutarhan hoito.
Yrittämiseen sisältyy kohdallani siis monenlaisia riskejä ja uhkia; ja näitä kaikkia on arvioitava, jotta ne tulisivat huomioiduiksi ennen niiden mahdollista realisoitumista, tai mielellään asiat tulisi hoitaa siten, että riskit voidaan minimoida ja välttää niiden toteutuminen kokonaan.
Jokainen, ainakin hieman vanhempi immeinen muistaa tarinan jäniksestä ja kilpikonnasta - mm. siksi on hyvä edetä rauhalliseen tahtiin!
Elonkierron Elonkorjuutori 6.9.2020
Jokioisten keskustan tuntumassa, Elonkierron maatalouden esittelypuistossa järjestetään em. päivämääränä Elonkorjuutori-tapahtuma, jossa paikalliset tuottajat ja käsityöläiset myyvät tuotteitaan. Myös Kekcusma on osallistumassa tapahtumaan (säävarauksella), ja erittäin ekologisten puutuotteiden ohella siellä on tarjolla myös puutarhamme antimia.
Tapahtumaan kannattaa tulla kauempaakin, sillä elonkierrossa on paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Tutustu tapahtumaan ja Elonkierron esittelypuistoon tarkemmin Elonkierron Ystävät ry:n www-sivuilta.
Vuosi 2020 on ollut puutarhassamme sekä menestyksen, että menetyksen vuosi. Valkosipulien osalta kulunut sesonki on ollut ensiksi mainittua lajia. Aikamoinen mötikkä luonnonmukaisesti tuotetuksi sipuliksi, jos vertaa esim. kauppojen valkosipuliantimiin, mitkä yleensä ovat vielä ulkomaista alkuperää (ja paljon paljon pienempiä). Noh, toki joukkoon mahtuu täälläkin pienempiä valkosipuleita, mutta valtaosa on lähes nyrkinkokoista ja erinomaisen makuista.