KCM-Älylaitetelineet - Tausta & tarina

KCM-Älylaitetelineiden suunnittelu lähti omasta tarpeesta ja halusta kehitellä älypuhelimelle ekologinen pidike, mikä helpottaisi ja monipuolistaisi älypuhelimen käyttöä ja vähentäisi samalla älylaitteen käytöstä elimistöön absorboituvan mikroaaltosäteilyn määrää.

Muita telineen suunnittelun lähtökohtia olivat seuraavat asiat:

  • Teline saisi mielellään olla mahdollisimman monikäyttöinen, eli sellainen, että telinettä voidaan hyödyntää erilaisilla tasoilla (sisällä ja ulkona) laitepidikkeenä siten, että kädet vapautuvat laitteen pitämisen vaivasta tekemään muuta hyödyllistä. Monelle älypuhelin on nykyisin kädenjatke, ja joskus jopa vasaran korvike.

  • Teline olisi sellainen, että älypuhelinta ei välttämättä tarvitsisi poistaa telineestä siirrettäessä laitetta toiseen tilaan tai toiselle tasolle. Kun älypuhelin pysyy telineessä vaikka telinettä liikutellaan, niin se mahdollistaa telineen hyödyntämisen esim. video- ja valokuvauksessa ja luonnollisesti myös videopuheluissa, olit sitten liikkeellä tai paikoillasi.

Älypuhelimet ja -laitteet ovat usein hankalasti käsissä pidettäviä, jolloin esim. sormet ja ranteet kipeytyvät herkästi, jos laitteen kanssa puuhaa yhtäjaksoisesti yhtään pidempiä aikoja.

Em. ohella myös niska- ja hartiaseudun kivut ovat yleisiä paljon älylaitteita käyttävillä, mutta KCM-älylaitetelineitä hyödyntämällä kipeytymisiä ja niskajumeja voidaan vähentää tehokkaasti, niin toimisto- kuin kotiympäristössä.

Lue lisätietoja KCM-älylaitetelineiden tuomista hyödyistä tästä linkistä. (LINKIN SIVU EI OLE VIELÄ VALMIS)


Lisätaustaa telineen suunnitteluun johtaneista syistä

Omat lapset katsovat aina silloin tällöin videoita Yleareenasta ja Youtubesta, tai soittavat videopuheluita isovanhemmille (etenkin näinä korona-aikoina), ja ilman minkäänlaista puhelintelinettä tai -pidikettä, älylaite on aina lapsien käsissä lisäämässä heidän kehon absorboimaa mikroaaltosäteilyannosta.


Tässä välin on hyvä muistuttaaa, että perinteisen, eli ihan tavallisen puhelun soittaminen siten, että puhelin on korvalla ihoa ja kalloa vasten on kaikkein tehokkain tapa saada itselleen tai lapselleen suositusrajat ylittävä säteilyannos. Siksi Mr. Kekcusma suosittelee aina matkapuhelimeen puhuttaessa älylaitetelineen ja kaiutintoiminnon käyttämistä tai vaihtoehtoisesti bluetooth kuulokkeiden käyttämistä matkapuhelun aikana.


Kaikki älylaitteet siis säteilevät, kun laite vastaanottaa tai lähettää dataa. Ja mitä enemmän dataa liikkuu (esim. korkearesoluutioisen videon katselu), niin sitä enemmän laite säteilee, ja sitä enemmän säteilyä absorboituu elimistöön mitä lähempänä laite on ihoa.

Jos, ja kun älylaitetta pidetään suorassa kontaktissa ihoon, esim. laitetta pidetään käsissä tai korvalla (ml. taskussa), niin säteilyä absorboituu elimistöön huomattavasti muunlaista käyttöä enemmän.

Säteilyannoksen määrään vaikuttaa hyvin paljon myös se millaisella kuuluvuusalueella ölylaitetta käytetään; ts. mitä heikompi kenttä, niin sitä enemmän laite joutuu työskentelemään (säteilemään), jotta yhteys toimii, ja hyvällä kuuluvuusalueella asia on luonnollisesti päinvastoin. Hyvässä kentässä laitteen ei siis tarvitse käyttää niin suurta tehoa kuin heikossa kentässä.

Siis mitä paremmalla kuuluvuusalueella laitetta käytetään, niin sitä vähemmän laite säteilee esim. puhelun tai videon katselun aikana.

Älylaitteiden säteilyä on tutkittu, eikä suositusten rajoissa pysyvällä säteilyannoksella ole havaittu olevan haittoja, mutta älylaitteiden käyttöhistoria on varsin lyhyt, eikä kaikkea tiedetä vielä - ei etenkään pitkäaikaisen älylaitteiden käytön vaikutuksia terveyteen.

Varsinkin lapsilla suositeltu säteilyannos ylittyy helposti, jos älylaite on suorassa kontaktissa lapsen ihoon. Suositeltu säteilyannos ylittyy sitä nopeammin mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sillä pienemmän lapsen keho saa suhteessa aina enemmän säteilyä kuin esim. aikuisen kookkaampi vartalo, tai vrt. lapsen ja aikuisen pää, kun laitetta pidetään korvalla poskea vasten.

Paljon matkapuhelimia käyttävillä, siis suositukset ylittävän säteilyannoksen saaneilla, on havaittu mm. kohonneen aivosyövän, gliooman riski.

Matkapuhelinten (älylaitteiden) säteilyn on havaittu vaikuttavan myös lisääntymisterveyteen jonkin verran, sillä sen on havaittu heikentevän siittiöiden liikkuvuuta ja elinikää. Em. Tiedot terveyshaitoista ja -vaikutuksista ovat peräisin lähinnä tästä wikipedia-artikkelista.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella Suomessa myytävien matkapuhelimien SAR-arvo saa olla enintään kaksi (2) wattia kilogrammaa kohden, mutta esim. Yhdysvalloissa raja-arvo on 1,6 wattia kilogrammaa kohden. SAR tulee sanoista specific absorption rate, mikä vapaasti suomennettuna tarkoittaa tarkkaa säteilymäärää, eli säteilyannosta.

Säteilyannosten raja-arvot Suomessa löytyvät PDF-liitetiedostosta osoitteesta: https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20181045#Pidp446481264

Lue lisätietoa aiheesta, jottet vaaranna itsesi tai läheistesi terveyttä käyttämällä älylaitteita siten, että mikroaaltosäteilyannossuosituksen yläraja ylittyy. Lisätietoa saat esim. säteilyturvakeskuksen artikkeleista: https://www.stuk.fi/aiheet/matkapuhelimet-ja-tukiasemat/matkapuhelimet

 

Kaikki alkoi puusta

Olin jo useamman vuoden miettinyt mitä kaikkea sitä puusta voisi valmistaa hankkiakseen itselleen elannon.

Sairastan selkärankareumaa ja käytännössä kuntoutin itseni ennen tämän ajatuksen syntymistä sahaamalla moottorisahalla kotitalon rakenteisiin reilut 15 metriä uutta hirttä lahonneiden tilalle.

Ensimmäiset tuotteet vuoden 2019 loppupuolella olivat puumagneetteja, ja pikku hiljaa tietojen ja taitojen karttuessa mukaan tuli myös puhelintelineiden valmistus, kun ajatus oli kypsynyt toteutusasteelle.

Kaikenlaista muutakin puutuotetta on tässä välissä tullut koitettua valmistaa, mutta esim. toimitilojen vajavaisuuden ja laitteiden vähyyden ansiosta, vain tietyn tyyppisten tuotteiden valmistamisen saattoi saada olemassa olevilla resursseilla ja voimavaroilla riittävän kustannustehokkaaksi.

Kekcusmatelineestä

Ensimmäiset Kekcusmatelineiden nimikkeellä valmistuneet puhelintelineet näkivät julkisen päivänvalon verstastilojen ulkopuolella huhti-toukokuussa 2020, jolloin myös ensimmäiset telineet myytiin (erikoisen edullisesti) palautteen ja käyttökokemuksen hankkimista ajatellen.

Palautteen myötä havaittiin mm. se, että teline toimii myös tabletilla.

Telineiden käyttökokemuksen kertyessä sekä itselle, että asiakkaille, on havaittu se, että telineet ovat pääasiassa ja poikkeuksetta toimineet erinomaisesti, eikä ensimmäisen Kekcusmatelinemallin kanssa ole ollut muita ongelmia kuin se, että paksuimmat puhelimet eivät mahdu telineiden loviin varsinkaan käytettäessä suojekoteloa tai -kuoria.

Tämä asia oli kyllä tiedossa jo etukäteen, sillä kaiken kattavaa telinettä ei ollut tarkoituskaan valmistaa, vaan sellainen, mikä toimii yli 90 % älypuhelimista - ja palautteen perusteella näin vaikuttaisi olevan.

KCM SLIM XX

Käyttökokemusten karttuessa ahkeroin eri telinemallivaihtoehtojen parissa.

Oli jo pitkään ollut selvää, että ensimmäisen virallisen telinemallin tulisi palvella mahdollisimman monipuolisesti älylaitteiden käyttäjäkuntaa, jotta tuotteelle löytyisi ostajia, oli laitteen käyttö sitten satunnaista selailua tai peräti hardcore-tuohua esim. mobiilipelien parissa.

Kesän 2020 aikana kehittyi ja syntyi KCM SLIM XX -älylaitetelinemallisto.

Tällä hetkellä kaikki ko. malliston tuotteet kantavat loppuosaa PS, mikä tulee valmistusmateriaalina käytetyn männyn tieteellisestä nimestä, pinus sylvestris.

Telinettä tullaan jatkossa valmistamaan myös muusta kuin mäntypuusta, mutta kaikki aikanaan - jostain on lähdettävä liikkeelle. Joka tapauksessa telinemallin loppuosa kertoo aina ko. tuotteeseen käytetyn puumateriaalin lajin.